Nenäongelmaisena ja sata liian monta flunssaa sairastaneena voin suositella seuraavaa: flunssaa kannattaa alkaa hoitaa ponnekkaasti heti kun oireet iskevät päälle ja flunssan hoitoon kannattaa perehtyä. Mitä enemmän flunssaa hoitaa, sitä lyhyempään flunssa todennäköisesti kestää. Aktiivinen hoito voi estää tautia pahenemasta jälkitaudeiksi kuten poskiontelotulehdukseksi. Flunssan tehokas hoito on paras keino välttää turhien antibioottien käyttö erityisesti jälkitautien hoidossa. Seuraavat ohjeet olen kantapään kautta oppinut vuosien varrella ja perehtyessäni flunssan hoitoon liittyvään informaatioon.
Monet flunssanhoito-ohjeet tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Hoito-ohjeisiin ja niiden syihin kannattaa kuitenkin perehtyä, pienillä vinkeillä omahoito on helmpompaa.
Runsas nesteenjuonti on tärkeää ja perusteltua
Paljon toistettu neuvo on juoda paljon nestettä flunssan aikana. Lähes yhtä useasti se tulee laiminlyötyä. Nestettä kannattaa juoda runsaasti, ja mieluiten lämpimänä. Runsaalle nesteiden juomiselle on monia perusteluita. Lämmin juoma helpottaa oloa, lämpö avaa hengitysteitä ja edistää siten myös paranemista. Kuumeessa tai pienessäkin lämmönnousussa nesteentarve lisääntyy, koska silloin veden haihtuminen elimistöstä lisääntyy. Myös jatkuvasti vuotava nenä vie nestettä elimistöstä. Ellei nesteen saannista huolehdi, solut, kudokset ja limakalvot alkavat kuivua, ja paraneminen on todennäköisesti hitaampaa. Runsas nestemäärä tekee myös hyvää aineenvaihdunnalle. Yleensä tulee juotua isompi määrä nestettä, kun vaihtelee päivän mittaan eri juomien, teen, mehun, kahvin, kaakaon, välillä. Juomaa kannattaa ottaa isoon mukiin, silloin nestettä tulee mahdollisesti juotua vieläkin enemmän ja neste pysyy kauemman aikaa lämpimänä. Huomaa, että osa yrttiteelaaduista esim. kampomillatee, voi sisältää siitepölyä ja aiheuttaa allergisia reaktioita siitepölyallergigolle turvottaen limakalvoja, mikä voi pahentaa olotilaa.
Flunssassa lepääminen ajoissa ja tarpeeksi, on tärkeää. Aina ei pysty töiden ja elämäntilanteen puolesta lepäämään 24h heti kun flunssa iskee päälle, mutta on suositeltavaa maksimoida lepoasennossa vietetty aika aina kun mahdollista, vaikkapa sohvalla siten, että pää lepää tuettuna, esim. sohvan käsinojalla tai tyynyllä. Lepoasento, jossa pää on tuettuna on paras tapa saada lepoa.
Pidäthän nenän auki
Flunssan aikana nenän pitäminen auki on tärkeää: ei pidä hyväksyä itsestäänselvyytenä että flunssan aikana nenä kuuluu olla tukossa viikon verran, vaikka flunssa olisikin menossa ohi. Jälkitaudit kuten poskiontelotulehdus ovat sitä todennäköisimpiä mitä kauemmin nenä on tukossa. Nenän aukaisuun soveltuvat nenää aukaisevat sumutteet ja tulehduskipulääkkeet ja nuhalääkkeet. Kannattaa kiinnittää huomiota myös niistämiseen: nenä kannattaa tyhjentää tehokkaasti useasti, jotta ilma pääsee kiertämään.
Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita ja oleellisia flunssan hoidossa
Flunssaa potiessa kannattaa opetella käyttämään tulehduskipulääkkeitä järkevästi. Eri lääkkeitä voi olla järkevää vuorotella, tutustu eri tulehduskipulääkevaihtoehtoihin , vaikka ajattelet että tiedät niistä tarpeeksi ja osaat niitä kyllä käyttää. Kuumeen laskemisen lisäksi tulehduskipulääkkeet usein laskevat limakalvoturvotusta ja helpottavat oloa monin tavoin. Tulehduskipulääkettä kannattaa harkita otettavan ensimmäisestä päivästä lähtien, kun olo tuntuu flunssaisen tukkoiselta tai nenä alkaa vuotamaan. Hengitystiehyet pysyvät paremmin auki tulehduskipulääkkeiden avulla, ja jälkitautien todennäköisyys pienentyy. Samasta syystä, vaikka kuume olisikin jo laskenut, tulehduskipulääkettä voi olla järkevä ottaa mutaman päivän ajan kerran päivässä jälkitautirisin minimoimiseksi. Polyyppitautiselle tämä on erityisen tärkeää. Flunssan aluksi moni välttää tulehduskipulääkkeitä, koska välttää turhien lääkkeiden käytön. Tulehduskipulääkkeillä flunssan pahenemisen todennäköisyyttä esim. poskiontelotulehdukseksi voidaan pienentää ja mahdollisesti välttää antibioottikuuri. Tai flunssan pitkittyminen niin, että tulehduskipulääkkeitä pitää ottaa parin viikon ajan muutaman päivän sijasta, kun hoitoa ei ole aloittanut tarpeeksi alussa. Kysy lääkäriltä tai apteeksita tarvittaessa suosituksia ja ohjeita, mikä olisi oikea määrä ja tahti tulehduskipulääkkeiden ottamiseksi. Suosittelen kirjaamaan lääkkeiden ottoajat paperilapulle (päivämäärä, klo aika ja mikä lääke) ja näyttämään niitä myöskin lääkärille.
Nenäkannun käyttö on helppoa, ja tärkeää
Nuhaisena nenäkannun käyttö on nuhanenän kokemuksen mukaan erittäin tärkeää. Yksityiskohtaiset ohjeet käyttöön löydät kohdasta nenäkannu: sen käyttö on huomattavasti helpompaa kuin miltä kuulostaa. Nenäkannua olisi hyvä käyttää kolmekin kertaa päivässä, kun oireet ovat pahimmillaan. Nenäkannun avulla saa poistettua ylimääräinen lima perusteellisesti ja limakalvot saa kostutettua kunnolla. Suolavesisuihketta kannattaa lisäksi käyttää limakalvojen kostutukseen ahkerasti. Flunssan aikana nenän limakalvojen ovat herkät, allergialääkkäistä voi olla paljonkin hyötyä. Lue lisää allergialääkkeistä flunssan aikana.
Lääkäriin kannattaa mennä heti kun siltä tuntuu, onhan sanonta, ettei turhia lääkärikäyntejä ole.
Runsas C-vitamiinimäärä on todettu lyhentävän flunssan kestoa. Hengitystieinfektiohin erikoistunut lääkäri ja Helsingin Yliopiston dosentti Harri Hemilä suosittelee potilailleen C-vitamiinikuuria heti flunssaoireiden alettua, ja päiväannostukseksi jopa 6 grammaa päivässä. Helsingin Sanomien artikkelissa (https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006065232.html) hänen mukaan kuuria kannattaa jatkaa siihen saakka kunnes flunssa on ohi. C-vitamiina ei Hemilän mukaan ole mielekästä ottaa pitkiä aikoja suuria määriä.
Nuhanenan kokemuksen mukaan C-vitamiini kannattaa ottaa mieluiten aamu- ja päiväpainotteisesti. Illalla otettu C-vitamiini virkistää ja voi haitata unta. Itselleni 6 g päivässä on liikaa. Mikäli haluat ottaa esim. 2 g C-vitamiinia päivässä, ja otat aamuisin monivitamiiniporetabletin, joka sisältää 500 mg C-vitamiinia, tulee C-vitamiinia ottaa erikseen 1,5 g. Huomaathan, että monivitamiiniporetablettia ei voi ottaa moninkertaista määrää C-vitamiinin saamiseksi. Monivitamiinitabletit sisältävät yleensä myös rasvaliukoisia vitamiinia, joita ei voi ottaa moninkertaisia määriä päivässä.
Tässä ostoslista, kun flunssa koittaa tai aina valmiiksi kotiin kaiken varalta:
* nenäliinoja (talouspaperi ja WC-paperi ei ole niistämiseen pidemmän päälle kovin toimivia…)
* runsasta nesteiden juomista varten mehutiivistettä, teepusseja, kaakaojauhetta
* tulehduskipulääkettä (apteekki)
* nenää avaavaa sumutetta (apteekki)
* nuhalääke kuten Duact (reseptilääke)
* suolavesiliuosta (apteekki)
* väkeviä pastilleja
* sinkkitabletteja, imeskeltynä lyhentävät tutkitusti flunssan kestoa
* C-vitamiiniporetabletteja
Flunssan aikana ja jälkeen kannattaa kokemukseni mukaan välttää jo pienintäkin vilustumista. Kylmän aikaan päähine, kaulaliina, hanskat ja lämpimät kenägt ovat olellisia estämään flunssaa menemään pahempaan suuntaan. Flunssan aikana hengityselimet ja korvat ovat herkässä tilassa. Mieluiten kannattaa ylipukea lämpimästi kuin paleltua liian kylmillä vaatteilla.
Nenäolgemaisena ja liian monta flunssaa sairastaneena voin suositella jokaista tekemään kaikkensa auttaakseen omaa kroppaa parantamaan itse itsensä ja taistelemaan taudin nujertamiseksi. Moni yllämainittu keino auttaa elimistöä parantamaan flunssan ja lisäksi helpottamaan oloa flunssapäivien ja öiden aikana. Kannattaa lukea ylläolevat linkit läpi.
Flunssan jälkeen yleiskuntoa kannattaa vaalia, sillä uudet flunssat tarttuvat toipilaana herkästi. Limakalvosta kannatta pitää huolta. Runsaaan nestemäärän nautiminen voi pienentää riskiä saada uusi flunssa. Jos nestettä ei saa tarpeeksi, limakalvot voivat kuivua ja vaurioitua herkästi, ja päästävät taudinaiheuttajia helpommin läpi.