Olen paljon pohtinut ja seurannut ihmisten flunssa- ja tukkoisuuskierrettä. Monilla ihmisillä on jossakin vaiheessa elämää kausi, jolloin flunssakierre ja pitkäaikainen tukkoisuus vaivaavat. Toisilla, kun sitkeä tukkoisuus saadaan hoidettua pois, se ei toistu koskaan, toisilla palaa säännöllisin väliajoin.
Allergiat, polyypit ja kapeat tiehyet ylipäätänsä lisäävät alttiutta sairastua toistuviin flunssiin. Polyypit ja limakalvojen turvotus pienentävät hengitysteitä ja ilmanvaihto vaikeutuu. Poskiontelon tulehdukset kehittyvät todennäköisimmin. Rikkinäiset limakalvot päästävät taudinaiheuttajat helpommin läpi ja flunssille altistuu helpommin.
Allergiat eivät aiheuta flunssaa, mutta allergiat herkistävät flunssille. On myös tieteellisesti todistettu, että allergikot sairastavat enemmän flunssia kuin allergiaa sairastamattomat ihmiset. Ilmeisesti allergikon limakalvot voivat olla kuin ”puoliavoin haava”, jonka läpi taudinaiheuttajat pääsevät verenkiertoon. Limakalvojen hoito on erityisen tärkeää allergikolle.
Nenän pitkäaikaista tukkoisuutta ei pitäisi liian helposti sietää. Moni on tottunut tukkoisuuteen, joka kuitenkin vaivaa arkea. Tukkoisuus laskee monesti yleiskuntoa ja ennen pitkää poskiontelotulehdukset voivat alkaa vaivata. Tukkoisuus altistaa helposti sairastelukierteelle.
Nenä menee tukkoon yleensä limakalvoturvotuksen seurauksena. Turvotusta aiheuttaa normaalit flunssat, allergiat ja polyypit. Limakalvoturvotus kaventaa hengitysteitä. Nenän ollessa tukossa ilmanvaihto eli ”tuuletus” eri onteloihin ei toimi. Jos ilmanvaihto ei toimi, tulehduksia pääsee kehittymään helposti koska mikrobit pääsevät muhimaan hyvin kosteissa onteloissa. Tästä seuraa sekä poskiontelontulehduksia että korvatulehduksia.
Pitkäaikaiseen tukkoisuuteen on useasti syynä esim. polyypit, allergiat tai nenän rakenteelliset ongelmat. Usein kuulee sanottavan, että toinen sierain on ollut tukossa jo viikkotolkulla mutta eiköhän se siitä kohta aukene. Syyn ja oikeiden hoitotapojen löytäminen voi olla vaikeaa ja kestää kuukausia, pahimmassa tapauksessa vuosia. Tukkoisuuteen kannattaa ottaa taukoja, ja hoitaa nenä auki ainakin tilapäisesti, esimerkiksi näillä sivustoilla annetuilla ohjeilla. Suosittelen lukemaan artikkelit nenäkannusta ja vesisumutteista .
Huomio, tämän sivuston tieto on kokemusperäistä eikä ole lääketieteellinen julkaisu. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin, kun tarvitset apua.