Nenäkannun käyttö on yksi tärkeimmistä hoitokeinoista flunssan aikana, ja säännöllinen käyttö myös auttaa ennaltaehkäisemään flunssia. Nenäkannun avulla nenä huuhdellaan siten, että suolattu, kehonlämpöinen vesi valuu ylemmästä sieraimesta alempaan ja tulee sitä kautta pois. Kuulostaa rajulta, mutta käyttöön rutinoituu nopeasti. Huuhtelu poistaa nenään kertynyttä limaa tehokkaasti, kosteuttaa limakalvoja ja puhdistaa nenää allergisoivista aineista ja pölystä.
Laita nenäkannuun noin puoli teelusikkaa suolaa, määrä ei ole mitenkään tarkka. Lisää kannuun kädenlämpöistä vettä. Ilman suolaa nenähuuhtelu voi jopa sattua. Kaada nenäkannusta altaan päällä vettä siten, että vesi menee sisään toisesta sieraimesta ja poistuu toisesta. Päätä kallistamlla eri asentoihin oikea asento löytyy helposti. Anna veden valua muutaman sekunnin ajan läpi. Niistä nenä hyvin kaadon jälkeen. Toista kaato toiselle puolelle ja niistä jälleen. Toista huuhtelu ainakin kaksi kertaa molemmille puolille. Nenähuuhtelu rutinoituu nopeasti, ensimmäisellä kerralla huuhtelu voi tuntua työläältä. Tukkoisimmillaan nenästä ei välttämättä mene läpi mitään tai vain tipoitellen, tai veden joutuu puhaltamaan läpi. Niistäessä sieltä kuitenkin jotakin poistuu, joten kannun käytön kanssa kannattaa olla sitkeä ja yrittää uudelleen muutaman tunnin kuluttua.
Nenäkannun käytön jälkeen nenän onteloihin voi jäädä vettä. Nämä vedet kannattaa ravistella ja niistää pois. Kannun käytön jälkeen nosta päätä hivenen ja kallistelee eri asentoihin, todennäköisesti vetää valuu ulos. On mukavampi, että vesi poistuu käytön jälkeen, eikä kontrolloimattomasti ihmisten ilmoilla esim. palaverissa kun kumartuu nostamaan kynää lattialta!
Nenäongelmien hoidossa nenäkannu on omankin kokemukseni mukaan erittäin tärkeää, kuten korostan useassa tämän sivuston artikkelissa. Allergia-aikoina ja limaisena kannua kannattaa käyttää aamuin illoin, siis kaksi kertaa päivässä. Käyttö kerran päivässä on minimi kenelle tahansa allergikolle. Flunssan aikana kannua kannattaa käyttää jopa kolme-neljä kertaa päivässä. Nenän onkalot eivät tyhjenny niistämällä yhtä tehokkaasti, ja mitä ahtaammat nenäonkalot ovat, sitä perusteellisemmin ne saa kannun avulla aika ajoin tyhjäksi limasta. Flunssan aikana lähes jokainen toteaa pään olevan täynnä räkää. Jo nenäkannun kertakäytöllä tällainen olo helpottuu.
Nenäkannulle on tullut myös vaihtoehto: uusi Capster-nenänhuuhtelulaite huuhtelee nenäonteloita vieläkin tehokkaammin. Voit lukea sen tieteellisen perustelun tästä blogikirjoituksesta. Voit Käyttää alennuskoodia ’nuhanena10’, jos haluat kokeilla Capster-laitetta. Kun alennuskoodia käytetään, voin ansaita komissiota tämän blogin kustantamiseksi, mutta tämä ei vaikuta mielipiteisiini ja arvioihini.
Nenäkannun käyttö flunssan aikana on paras keino pitää nenä auki ja ehkäistä poskiontelontulehduksen kehittyminen. Antibioottien käytön vähentämiseksi on tärkeä yrittää hoitaa flunssaa niin, että poskiontelontulehdukselta välttyisi. Aiheesta enemmän artikkelissa flunssan hoito ja jälkitaudit. Nenäongelmaiselle nenäkannun säännöllinen, päivittäinen käyttö on tärkeää sairastelukierteen pitämiseksi loitolla. Nenä puhdistuu epäpuhtauksista ja ehkäisee yliherkkyysoireita ja limakalvojen turvotusta. Mikä tärkeintä, nenäkannun avulla nenän limakalvot saadaan kosteutettua. Kosteat, terveet limakalvot pystyvät estämään paremmin flunssatartuntoja kuin kuivat limakalvot. Tästä lisää limakalvojen hoitoa käsittelevässä artikkelissa. Jos oireet tuntuvat olevan kurissa, suolavesisuihkeen käyttö aamuin illoin voi olla varsin riittävä kosteuts ja helppo toteuttaa. Ja päivittäinen, erittäin suositeltava rutiini. Nenäkannu kannattaa muistaa ottaa mukaan myös matkoille.
Nenäkannun hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Ravistele kannu tyhjäksi käytön jälkeen. Olisi hyvä, että kannu pääsee kuivahtamaan täysin esim. yön aikana. Vuosien saatossa nenäkannu kannattaa vaihtaa uuteen. Ei ole tavatonta, että kannuun kertyy kosteassa olleessaan saostumia, ja ompas eräs nenäkannun käyttäjä löytänyt nenäkannun sisältä homekasvuston, tämmöisen nenäkannun käytöstä on ilmiselvästi enemmän haittaa kun hyötyä.