Nenä vuotaa, silmät vuotavat. Kurkku on karhea tai nenä on tukossa. Kokemukseni mukaan siitepölyallergia pahentaa monilla flunssaoireita. Siitepölyaikaan flunssaan oireet voivat olla huomattavasti voimakkaammat kuin muina aikoina. Myös niillä joilla ei aikaisemmin ole todettu allergioita, voi siitepölykautena sairastettu flunssa olla limaisempi ja tukkoisempi. Antihistamiinia kannattaa flunssan aikana ottaa satunnaisesti tai muutaman päivän kokeilujakso. Antihistamiini todennäköisesti lievittää limakalvoturvotusta ja vähentää tukkoisuutta, jolloin poskiontelontulehduksen todennäköisyys pienenee ja paraneminen voi nopeutua. Nuhalääkkeistä osa sisältää toisena vaikuttavana aineena myös antihistamiinia.
Yleensä ottaen siitepöly kuivattaa allergikon limakalvoja. Kuivat limakalvot ärtyvät helposti ja aiheuttavat tukkoisuutta. Limakalvoja kannattaa siitepölykautena kostuttaa suolavesisuihkeella tai nenäkannulla useamman kerran päivässä, oli flunssa tai ei. Ahkera limakalvojen kostutus oman kokemukeni perusteella estää allergiaoireita pahenemasta ja vähtentää allergialääkkeiden tarvettaa. Tai ylipäätänsä mahdollistaa siedettävän olon yhdessä antihistamiinilääkityksen ja kortisonisuihkeiden kanssa. Terveet ja kostutetut limakalvot myös ennaltaehkäisevät uusien flunssien tartunnan, koska terveet limakalvot eivät päästä taudinaiheuttajia niin helposti läpi.
Allergiat ylipäätänsä herkistävät flunssille. Allergioista kärsivien on todettu sairastavan useammin flunssia kuin muiden. Tämän vuoksi allergiakautetan kannattaa olla valppaana, hoitaa limakalvoja ja ottaa antihistamiineja ja kortisonisuihketta ennaltaehkäisevästi. Usein kaava menee seuraavanlaisesti: allergisen reaktion seurauksena tukkoisuus lisääntyy vähitellen, olo ei ole flunssainen eikä kuumeinen. Tukkoisissa nenäonteloissa bakteerit saavat muhia rauhassa ja pian päällä on oikea flunssa tai poskiontelon tulehdus vielä tukkoisemman olon kera. Rasittuneet ja herkät limakalvot päästävät myös taudinaiheuttajat paremmin läpi ja flunssatartunta on todennäköisempää. Kostutussumutteen ja nenäkannun käyttö muun lääkityksen ohella on tärkeää flunssien torjumiseksi allergia-aikaan.
Allergiaoireita voi ilmetä eri ihmisillä varsin moniasteisena. Joillakin oireita voi olla ympäri vuoden, toisilla vain esim. tietyn kasvin siitepölykautena. On myös allergioita, joita ei voida koskaan tarkalleen identifioida mistä ne johtuvat. Allergiatestit voivat osoittaa negatiivisia tuloksia kaikelle mitattavalle ja silti oireet viittaavat selvästi allergiaan. Polyypeistä kärsivällä limakalvot ovat monesti herkät, jolloin nenä vuotaa ja on tukkoinen. Oman tautihistoriani perusteella voin todeta että joskus on vaikea sanoa onko syynä allergia vai polyypit vai molemmat. Kannattaa tutustua tarkasti myös polyyppeja käsittelevään artikkeliin. Sekä allergian että polyyppien tapauksissa olen havainnut että oireiden aikana limakalvojen kosteutus vesisumutteella tai nenäkannulla useamman kerran päivässä lievittää oireita. Lääkäriä kannattaa konsultoida säännöllisin väliajoin.
Allergian hoidossa antihistamiini, kortisonitipat ja nenäkannu ovat avainhoitomuotoja. Oireiden ollessa pahimmillaan, ei todennäköisesti pärjää ilman nenää aukaisevia sumutteita.
Tässä lista muista jokapäiväiseen elämään liittyvistä muista keinoista:
- Ajankohtaista tietoa siitepölyjen levinneisyydestä saa tietoa www.norkko.fi -sivuilta.
- Terve, homeeton ja raikas sisäilma kotona on tärkeimpiä asioita allergian hallitsemisessa.
- Huoneet pitää tuulettaa säännöllisesti ellei ole käytössä automaattista ilmanvaihtoa. Vanhemman sukupolven pitää mieltää ajatus että lämmön pitää antaa karata jos kodin haluaa saada tuuletettua.
- Liinavaatteet kannattaa vaihtaa usein, vähintään kahden viikon välein. Tyynyt ja peitot on syytä pestä useamman kerran vuodessa.
- Untuvatäkkien ja tyynyjen kanssa kannattaa olla varovainen, monelle ne aiheuttavat oireita vaikka olisivat kuinka allergiaystävälliseksi käsiteltyjä.
- Allerkigon kannattaa flunssan aikana ottaa myös antihistamiinia, ne laskevat limakalvoturvotuksta kun ovat herkässä tilassa flunssan aikana
- Siitepölyallergikon kannattaa kiinnittää huomiota, aiheuttavatko jotkin tee-laadut allergiaa. Periaatteessa yrttitee, joka sisältää kukkia (mm. kamomilla-tee) sekä musta/vihreät teet, jotka sisältävät kukan terälehtiä, voivat aiheuttaa myös allergiaoireita. Kamomillateen juonti flunssassa voi olla pahentaa oireita nopeasti. Kuuma mehu ja kaakao, ja maustamattomat teet, ovat varmoja valintoja.
- Keväällä kun tiepölyä on ilmassa, limakalvot ärtyvät, vesisuihketta kannatta käyttää toistuvasti päivän aikana ja vesisuihkepulloa kannattaa pitää mukana laukussa
- Pahimpana siitepölykautena ulkona lenkkeily voi lisätä oireita. Juoksumatto kuntosalilla voi olla parempi vaihtoehto.
- Pajun oksista tehdyt virpomisoksat, niin ihania kuin ovatkin, aiheuttavat monille sisätiloissa allergiareaktioita. Ne voi vaihtoehtoisesti säilyttää ulkona majakossa, tai esim. teipattuna ikkunaan ulkopuolelle.
- Siitepölyallergikolle viinit voivat lisätä allergiaoireita ja tukkoisuutta siitepölykautena. Alkoholi myös kuivattaa limakalvoja, joka voi tuntua tukkoisuutena. Allergiakautena sietokyky voi olla niin äärirajoilla että jo lasi viiniä voi saada hankalan tukkoisuuden aikaan.
- Siitepölyallergian lisäksi alkusyksy voi olla joillekin allergisille vaikeaa aikaa. Maaperän homeitiöt lisääntyvät silloin voimakkaasti.
- Marjapensaista marjat kannattaa poimia ennen kuin osa marjoista on homeessa. Yksittäisistä, homeisista marjoista, voi irrota vaaleaa ”pölyä” (homeitiöitä), jonka on todettu myöskin olevan allergisoivaa. Marjojen huuhtelu tässä tilanteessa parantaa tilanteen.
Siitepölyallergian oireista ja siitepölykauden alkamisesta voit lukea täältä.
Huomio, tämän sivuston tieto on kokemusperäistä eikä ole lääketieteellinen julkaisu. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin, kun tarvitset apua.