Flunssaa sairastaeassa jokainen vannoo pyhästi tekevänsä kaikkensa uusien flunssien välttämiseksi, kunhan edellisestä flunssasta on selvitty. Seuraavassa on tutkittua tietoa ja nuhanenan kokemuksen mukaan tehokkaita vinkkejä, jotta voisi välttää ainakin osan liikkeellä olevista flunssista.
Flunssat tarttuvat useasti nenän, silmien ja suun limakalvojen kautta. On todettu, että mitä huonommassa kunnossa ja kuivemmat limakalvot ovat, sitä herkemmin ne päästävät taudin aiheuttajia läpi. Runsas veden juominen päivittäin edistää limakalvojen terveyttä ja kosteutta. Kannattaa varmistaa, että juo vettä päivän mittaan runsaasti, myös muutoin kuin kahvina ja teenä. Mikäli kroppa ei ole saanut liikunnan, työkiireiden, matkustamisen, saunomisen, juhlimisen yms seurauksena jonakin päivänä tarpeeksi nestettä, kannattaa ota takaisin heti kun tilanne sallii.
Nenän limakalvot voivat kuivua lisäksi monen ulkoisen tekijän seurauksena. Kuiva huoneilma, huone- tai liikennepöly, allergiat, nenäsumutteen käyttö ja pakkasilma kuivattavat limakalvoja, jolloin nenä on pahimmillaan kuin puoliavoin haava ja päästää siten taudinaiheuttajia helpommin läpi. Nenää kannattaa kosteuttaa suolavesisumutteella osana aamu- ja iltarutiineja ja niistää ylimääräinen pois. Tämä on erityisen suositeltavaa flunssakautena, siitepölyaikaan, katupölyn ilmaantuessa jne. On järkevämpää kostuttaa nenää päivittäin kuin kostuttaa koko asuntoa tai toimistoa. Hyvä nenän limakalvojen paikallinen kosteutus suolavesisuihkeella on helppo tapa pitää limakalvot vastustuskykyisenä! Nenäkannun käyttö on kenties vieläkin tehokkaampi limakalvojen kosteuttamiseen, lisäksi sen avulla saa nenäonkaloista poistettua ylimääräisen liman ja siten ennaltaehkäistyä tukkoisuutta.
Tässä nuhanenan hyväksi havaitsemia käytännön vinkkejä flunssan ehkäisyyn vuoden ympäri ja erityisesti flunssa-aikana:
* pese kädet useita kertoja päivässä
* pyri välttämään käsien pitämistä paikoissa missä sadat ihmiset pitävät käsiään, esim. liukuportaiden kaiteissa
* käytä lähimaksua kun mahdollista (maksupäätteitä naputtelevat sadat flunssaiset päivittäin)
* vältä silmiin kosketusta käsillä
* nauti monivitamiiniannos aamuisin (poreena tai kapselina)
* varmista, että monivitamiinissa on mukana d-vitamiinia, ellei, sitä kannattaa ottaa erikseen
* mieti, olisiko maitohappobalteerivalmisteesta hyötyä
* sinkki imeskelytablettina on todistettu ennaltaehkäisevän flunssaa tai lyhentävän sen kestoa
* käytä nenän limakalvojen kostuttamiseen suolavesisuihketta
* aamupala suositellaan aloitettavaksi tuoreella hedelmällä: vitamiinit imeytyvät parhaiten kun hedelmä on ensimmäinen ruoka-aine joka laitetaan ruuansulatuselimistöön. Moni ei tästä tavasta luovu, kun on kerran aloittanut.
Elimistön kuormitus/leposuhteesta on tärkeää pitä huota. Unen puute, jatkuva stressaava työkuorma, yhtäkkinen fyysinen rasitus, rankka juhliminen, kaikki alentavat vastustuskykyä. Ne vaativat vastapainoksi riittävästi unta ja lepoa. Elimistö tarvitsee lepoa kaikesta kuormittavasta tekemisestä. Sen vuoksi välipäivät rankan kuormituksen keskellä ovat tarpeen, jotta elimistön puolustuskyky pysyy iskussa.
Mikäli flunssa meinaa tulla kaikesta huolimata, aloita hoito hetimiten minimoidaksesi flunssan kesto ja pitääksesi jälkitaudit loitolla. Tässä perusteelliset ohjeet flunssan hoitoon.