Tulehduskipulääkkeistä eli särkylääkkeistä on paljon hyötyä flunssapotilaalle ja nenäongelmaiselle. Tulehduskipulääkkeet mm. lievittävät limakalvojen turvotusta ja siten vähentävät nenän tukkoisuutta, kuumeen laskemisen lisäksi.
Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksista tiedetään koko ajan enemmän, niitä suositellaan otettavaksi harkiten. Normaali arkena tulehduskipulääkkeitä pitäisi tarvita ottaa hyvin harvoin, mutta flunssassa niiden käyttö on erittäin perusteltua. Myös pienempi annostus riittää tosi tarpeessa, kun tulehduskipulääkkeitä ei käytä jatkuvasti. Flunssan aikana tulehduskipulääkettä kannattaa ottaa erityisesti illalla nukkumaan mennessä. Tulehduskipulääkkeen avulla saa yleensä paremmin nukuttua, ja pidemmissä jaksoissa. Pitkät unijaksot edesauttavat taistelua flunssan nujertamiseksi. Limakalvoturvotuksen laskeminen lisää myös ilmankiertoa nenäonkaloissa ja ennaltaehkäisee mahdollisia jälkitauteja, kuten poskiontelontulehdusta.
Flunssan ja influenssan aikana tulehduskipulääkkeet myös laskevat kuumetta. Kuumeeeseen on hyvä saada taukoja ja kropalle on välillä hyvä antaa helpotusta ja lepoa sairastamisesta. Tulehduskipulääkkeitä voi esimerkiksi ottaa kahdesti tai kolmesti päivässä. Influenssassa annostus pitänee olla suurempi. Jos kuume ei laske tulehduskipulääkkeen seurauksena, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
On huomattavia eroja siinä, kenelle sopii paremmin ibuprofeiinia sisältävät ja kenelle parasetamolia sisältävät lääkkeet. Parasetamolilääkkeet kannattaa ottaa nopeavaikutteisina, silloin niiden teho tulee parhaiten esille. Huomioithan että parasetamolit sopivat lähes kaikille potilaille. Astmaatikot eivät sen sijaan voi ottaa ibuprofeiinilääkkeitä ja osa allergikoista saa niistä jopa tukkoisuutta lisääviä oireita. Jos epäilet ibuprofeiinin haittavaikutuksia, kokeile parasetamonia. Näiden lisäksi on asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä, kuten kuumaan veteen sekoitettavia jauheita, esim Finrexin. Finrex on myös hyväksi todettu flunssan aikana joskin asetyylisalistyylihappoa sisältäviää lääkettä kannattaa ottaa harvakseltaan ja harkiten. Finrexin sisältää lisäksi kofeniinia ja C-vitamiinia, jotka molemmat ovat piristäviä, eli ei parhaimmillaan iltakäytössä. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä ei tulisi ottaa yhdessä ibuprofeiinin kanssa. Asetyylisalisyylisalosyylihaposta on myös mainittu, että jos se lanseerattaisiin nykyään, siitä tulisi reseptillä määrättävä lääke. Ko. lääkettä ei myöskään suositella kihtiä poteville.
Tulehduskipulääkettä on järkevä vuorotella haittavaikutusten minimoimiseksi, ipurofeiini on haitallinen munuaisille, asetyylisalisyylihappo heikentää veren hyytymistä ja paracetamol on haitallinen maksalle. Haittavaikutuksia ei pidä liioitella, mutta on hyvä muistaa, ettei särkylääkkeitä sovi popsia normaalissa arjessa huvikseen.
Flunssan hoidossa, tulehduskipulääkkeen rinnalla suositellaan käytettäväksi myös nenäkannua, nenäsumutetta ja nuhalääkkettä aktiivisesti. Tulehduskipulääkettä voi olla järkevä ottaa kerran päivässä muutaman päivän ajan vaikka kuumetta ei enää olisikaan, varmistaakseen etteivät jälkitaudit tuo takapakkia sairastamiseen. On parempi koittaa hoitaa flunssa pois alta ilman jälkitautia ”ylimääräisillä” tulehduskipulääkkeillä kuin syödä pari viikkoa ko lääkkeitä jälkitaudin puhjettua. Tai joutua syömään antibioottikuuri, joka voisi olla vältettävissä. Katso muut ohjeet myös liittyen flunssan hoitoon.
Huomio, tämän sivuston tieto on kokemusperäistä eikä ole lääketieteellinen julkaisu. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin, kun tarvitset apua.