Flunssan ja allergioiden aikana nenä tuottaa runsaasti limaa. Flunssan parantumisen edesauttamiseksi ilman pitäisi päästä kiertämään nenässä ja nenän onkaloissa, tämän vuoksi irtoava lima kannattaa niistää pois mahdollisimman useasti ja perusteellisesti. Ja kyllähän niistäminen helpottaa oloa myös hetkellisesti ja tekee sairastamisen miellyttävämmäksi. Jos limaa ei kehity valtavasti, voi niistäminen tavallaan unohtua, kun tukkoontuvaan olotilaan vähitellen tottuu. Flunssan aikana on hyvä tarkkailla itseään, muistaako niistää nenän tyhjäksi tarpeeksi useasti.
Nykyään kuulee myös suositeltavaksi, että limaa voi vetää aktiivisesti nieluun ja niellä. Nieleminen on tutkittu olevan jopa järkevä vaihtoehto, koska silloin mikrobit eivät poistu ja leviä ylähengitysteiden kautta niin voimakkaasti. Huomaathan, että liman jatkuva niiskutus nenässä ylöspäin ei ole sama asia kuin vetää lima kurkkuun. Joillakin tulee tavaksi niiskuttaa pikkaisen limaa ylöspäin, ilmeisesti estääkseen limaa valumasta nenästä ulos. Tällä tavalla lima ei poistu kokonaan, vaan jää tukkeuttamaan nenää. Parasta olisi niistää kunnolla aina kun niiskututtaa, tai mahdollisuuksien mukaan niellä alas.
Mikäli liman eritys on voimakasta, nieleminen pelkästään ei riitä eikä ole mahdollista. Jotta tuuletus nenän onkaloihin toimisi hyvin, nenä pitää niistää ainakin silloin kun ääni kuulostaa nasaalilta eikä nenää ole tyhjentänyt vähään aikaan. Niistämistekniikkaan kannattaa kiinnittää myös huomiota ja pohtia onko siinä parannettavaa. Niistettäessä toinen sierain kannattaa painaa kiinni, kun puhallat voimakkaasti toisen sieraimen läpi nenäliinaan. Tällöin puhaltamiseen tulee tarpeeksi voimaa, ja nenä tyhjentyy perusteellisemmin. Sen jälkeen toinen sierain puhalletaan tyhjäksi (ja toinen sierain painetaan kiinni), ja toistetaan sama uudestaan molemmille puolille, jotta kaikki irtoava lähtisi pois. Jos limaa ei erity paljon, yöaikaan voi laiskottaa niistää nenää. Vaiva kuitenkin kannattaa, kertaniistäminen voi helpottaa nukkumista huomattavasti, ja siten taudin paranemista merkittävästi.
Niistämisestä ei välttämättä ole paljoa apua, jos nenä on toivottoman tukossa. Olen nuhanenänä kirjoittanut vuosien kokemuksen tukkoisuudesta ja flunssista seuraaviin artikkeleihin: Nenän tukkoisuus, Nenäkannu ja Jälkitaudit.
Kokemukseni perusteella suosittelen lämpimästi käyttämään niistämiseen aina oikeita nenäliinoja. Nenäliinat ovat tarpeeksi pehmeitä nenän iholle. Talouspaperi on liian karkeaa ja voi vahingoittaa nenän pieliä jo parissa päivässä. WC-paperista voi puolestaan irrota paperinukkaa, joka voi ärsyttää herkkässä tilassa olevia nenän limakalvoja. Samoin WC-paperi vettyy yleensä liian herkästi.
Lapsille niistäminen kannattaa opettaa flunsan sairastamisen yhteydessä, niin nuorena kuin mahdollista. Jossakin iässä lapset voivat olla jopa ylpeitä että osaavat itse niistä. Heille kannattaa myös opettaa tapa, jossa toinen sierain painetaan kiinni ja puhalletaan toisen sieraimen läpi. Tällöin puhallukseen saa tarpeeksi Lapset yleensä inhoavat ja välttävät niistämistä, mistä seuraa, että nenä on tukossa enemmän kuin tauti vaatisi. Tästä seuraa helpommin jälkitautina poskiontelon- tai korvatulehduksia, joiden paraneminen kestää huomattavasti pidempään kuin itse flunssa. Lapsille voi olla myös helpompaa ja mieluisampaa niellä limaa kurkkuun. Se kannattaa opettaa, ja tosiaan on nykytietämyksen mukaan ok.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota, kertyykö kurkkuun limaa tiedostamatta ja joudunko nieleskelemään kertynyttä limaa taukoamatta. Jatkuva nieleskely on usein tiedostamatonta ja ilmiöön tottuu herkästi. Liman valuminen kurkkuun on kuitenkin yksi oire, joka kertoo, ettei allergia/nuha ole hoidossa. Siitä kannattaa mainita lääkärille.
Lue myös artikkeli flunssan perushoidosta.